Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортът "Златни пясъци" чества 65 години с ретро-изложба и празник

Снимка: bulgariatravel

Един от най-старите и най-красивите ни морски курорти се готви да отбележи своя 65-годишен празник. По този повод в Клуба на народния представител в сградата на парламента бе открита фотоизложба. Ретро снимките, запечатали някои от най-знаковите моменти от развитието на "Златни пясъци",  ще останат в парламента до 6-ти юни, а след това, до края на месеца, изложбата ще може да бъде видяна на Терминал 2 на летище София.



"Златни пясъци",който е един от трите големи ваканционни комплекса в България, се утвърждава като любимо място за милиони туристи от цял свят. Първата копка на курортния комплекс край Варна е направена на 11 август 1956 г. , а официалното му откриване е на 30 юни година по-късно.



Плажната ивица на "Златни пясъци" е с дължина от 3,5 километра и ширина от 80 до 120 метра. Край нея над 90 модерни хотела с първокласни ресторанти и плувни басейни очакват своите гости всяко лято.



Атракционните заведения с типична българска кухня и оригинална фолклорна програма предоставят незабравими мигове за посетителите си. "Златни пясъци" привличат много млади хора. Те пристигат тук заради нощните барове, игралните казина, боулинг-зали, сърф, яхтеното пристанище, водните ски, делтапланерите, подводното гмуркане, различните екскурзии, концерти, фестивали, морски празници и всякакви други развлечения.

Историята на "Златни пясъци" също е много интересна. В миналото оттук  е минавал римски път, открити са и следи от присъствието на древните траки. А на мястото на днешното Морско казино, някога корабите зареждали прясна вода по силата на подписаната през 1230 г. от цар Асен II грамота за свободна търговия по нашите земи с републиките Дубровник, Венеция и Генуа.

Още през 1915 г. братята Шкорпил, основатели на българската археологическа наука, първи прокарват своята идея за изграждане на морски санаториум и летни жилища на това място.Пред комисията Карел Шкорпил се навежда, грабва шепа пясък и казва: "Вижте колко чист и жълт е пясъкът. Та това е "златен пясък". Буренакът може да се очисти за два-три дни". Така той успява да убеди властите, че мястото е прекрасен плаж. Още на другия ден команда от моряци започва да разчиства района. Днес това е един от най-известните и посещавани български морски курорти.



65-та годишнина на "Златните", както ние българите наричаме комплекса, ще бъде отбелязана с богата програма. Празникът ще стартира на 11 юни с подкрепата и съдействието на Министерствата на туризма и на външните работи и Община Варна. Поканени са всички.

Съставил : Венета Николова
Снимки: tourism.government.bg, bulgariatravel

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47