Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме месец юни с детски смях, весели игри и поглед към бъдещето

Снимка: архив

Весели игри, детски усмивки и шарени бонбонки – така с думи може да нарисуваме днешния 1 юни – Международният ден на детето. Празник на невинността, чистата радост и светлия поглед към бъдещето. Неща, които живеят във всеки един от нас, дори когато забравяме за тях. Попитахме трима малки експерти в областта на 1 юни, за да разберем какво правят всъщност децата на днешния ден. Според 9 годишния Богомил:

Истинското щастие се крие в приятелите – казва ни Самуил, който е на цели шест години и половина. Самият той е горд притежател на около 20 от тях. Тайната за намирането на добър приятел се оказва простичка  – „Като имаш добро отношение към него“, разкрива ни я Сами.

За четиригодишния Матео децата в днешния ден правят няколко специални неща. 

„Правят си купонче с музика и се забавляват. И аз си играя с големите батковци на футбол“.


Футбол ще има и днес в двора на Старата Къща, където колегите ни са подготвили весел празник за малчуганите, озаглавен "Ние, децата в БНР". Началният час е 11, с вход свободен и специална покана към всички украински деца, които имат възможност и желание да се включат в празника. 

Екипът на предаването „Ние, децата“ на регионалната програма на БНР "Радио София" е подготвил турнир по футбол на малки вратички с коментатор Камен Алипиев – Кедъра, игра „Познай героя“ с любимия „глас“ Петър Байков, детски куиз, флашмоб, кът за виртуална реалност и още много изненади. Вокална група "Радиодеца" ще изпълнява любими песни, а след години пауза виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР ще посрещнат отново своите най-малки почитатели в Първо студио на Радиото, за да ги запознаят с тайните на българските инструменти в специално подготвен образователен концерт.

Ако пък решите да се върнете назад във времето и да покажете на децата си какво е да играят на „стражари и апаши“, жмичка, федербал, дама, ластик, дърпане и скачане на въже, пиян морков и шоколад, то паркът „Гео Милев“ в София и инициативата „Игрите на 90-те“ са вашето място. Попитахме Матео знае ли как се играе на криеница. „Да“ отговори той без капка съмнение: „Крият се и се мерят“.

Кой се крие и какво се „мери“ ще остане за домашно на родителите му, но организаторите на „Игрите на 90-те“ Светлозара Лазарова и Сами Догмуш приемат за своя мисия да „изкарат“ малчуганите от телефоните, таблетите и дигиталното пространство и да накарат малки и пораснали деца да се забавляват заедно навън сред природата. И да „премерят“ смях и забавления.


Морето също ще носи духа на детските усмивки днес. За пети път в парка на ж.к. „Изгрев“ в Бургас се организира „Изгрев Парк Фест 2022” за малките творци. Под мотото „Нека да ви кажа“. „Очакваме над 200 децата от градините и училищата в комплексите „Изгрев“ и „Зорница“, но и всеки, който желае може да участва в проявите ни“, каза за БНР-Бургас секретарят на НЧ „Изгрев 1909”, Кристина Атанасова, главен организатор на празника.


По време на фестивала ще бъде открита фотоизложбата „Формула за щастие“, предвиден е концерт и забавления за кучета. В парка ще бъдат разположени още творчески работилници, платна за споделено рисуване, библиотека на открито, заредена с атрактивни издания. „При нас на този ден емоцията винаги е много голяма и зареждаща! Забавляват се не само децата, но и възрастните!“, признава библиотекарят на читалището Донка Костадинова. 

А малкият Сами ни напомня, че най-важното в живота е семейството и с усмивка отправя пожеланията си към всички деца по света:

„Да имат много приятели и да са щастливи“.

Боги допълва:

„Да са живи и здрави, да имат много късмет и много подаръци“. 

И ако се чудите какви подаръци искат децата за 1 юни, Боги отговаря категорично – Всякакви! А ние ще допълним, че най-важните от тях са усмивките на децата и усещането им за сигурност и топлина. Подарете им ги днес в изобилие!

Снимки: Facebook / @igritena90te, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава облачно със следобедни валежи на югозапад и североизток

В четвъртък  над по-голямата част от страната ще е облачно. Валежи ще има след обяд в Югозападна България и на места в североизточните райони. Минималните температури ще са между 9° на запад до 15° на изток, в София 12°. Максималните ще са от 20 до 25°,..

публикувано на 18.09.24 в 19:05

България днес - 18 септември 2024 г.

Вчера вечерта България бе луда по тениса. Най-добрият български тенисист Григор Димитров надви олимпийския шампион от Париж 2024 Новак Джокович в благотворителен мач в зала „Арена София“ с резултат 6:4, 2:6, 10:6. Двубоят беше съпроводен от смях,..

публикувано на 18.09.24 в 19:00

Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да стигне до похитените българи от Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева е в град Сана, Йемен, като целта ѝ е да стигне до пристанищния град Ходейда на Червено море. Там се намира корабът Galaxy Leader с похитените от хутите българите – капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил..

публикувано на 18.09.24 в 17:21