Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската армия е овладяла над 70% от Северодонецк

Снимка: архив
Продължава руското настъпление в Северодонецк, като войските на Москва контролират значителни части от града. Но според британското разузнаване украинската армия развива успешно контранастъпление в Херсонска област. Руските сили са били принудени да взривят мостове на река Ингулец, за да спрат украинското придвижване.

Украинският президент Володимир Зеленски също потвърди, че има известен успех в Херсонска област, където руските сили са изградили дълбока отбрана. В поредното видеообръщение в 97-ия ден на войната Зеленски подчерта, че реактивните системи за залпов огън, който Киев очаква от САЩ, ще се използват само на украинска територия. 

В интервю за New York Times президентът на САЩ Джо Байдън подчертава, че Вашингтон няма да изисква от Киев да прави териториални отстъпки на Москва и че Украйна ще получи реактивни системи за залпов огън "Himars" с обхват на поражение до 80 км. Байдън е категоричен, че "действията на руския държавен глава Владимир Путин са ужасяващи, но САЩ няма да се опитват да го свалят от власт" и че "докато САЩ или съюзниците им не бъдат нападнати, няма да бъдат директно включени в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44