Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече имоти се купуват в Бяла

Това лято морската община ще разчита на туристи предимно от България, Германия и Скандинавия

Снимка: Facebook / @9101Byala

Град Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове. Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи и плажни ивици с пясъчни дюни. През летния сезон курортът е притегателно място предимно за семейства с деца. По официални данни населението на община Бяла е около 3200 души, но в действителност са много повече, каза за Радио Варна инж. Пеньо Ненов – кмет на общината от 2019 година. "Ковид пандемията и въвеждането на дистанционния начин на работа от вкъщи допринася още повече за "бягството" от големите градове" – коментира инж. Ненов. Бяла е едно от тези предпочитани малки общини, не само за почивка, но и за целогодишно пребиваване.

Това довело през последните две години до драстично увеличение на ръста на покупките на жилищни имоти в морската община, обяснява Пеньо Ненов. Той е категоричен, че данъчните постъпления от инвестициите на хората, които купуват имоти в града, спасяват бюджета на общината по време на кризи, в каквато сме и в момента.

"Определено се стараем да посрещнем един много хубав и силен сезон. Надяваме се да е такъв, въпреки войната, която се разразява на близко разстояние до нас. През последните 15 години придобихме слава на семеен туризъм, спокоен, който все повече се харесва на хората" – споделя надеждите си кметът.

По думите му, вече има направени резервации за предстоящия летен сезон, но броят им не е толкова висок, какъвто е бил преди две или три години. Затова, основна задача за туризма в общината е летният сезон да бъде удължен поне до септември месец. Тази година се очаква градът да бъде посетен предимно от българи, датчани и германци.

Още за очакванията от туристическия сезон по морето вижте тук.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook / @9101Byala



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10