Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София беше представен луксозен албум с творчеството на големия Иван Милев

Снимка: БГНЕС

В средата на март ви разказахме за първата международна изложба на художника Иван Милев, която беше открита в галерия "България" в Рим, по повод 125 години от неговото рождение.

Тогава директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров обяви, че подготвят издаването на голям каталог, който да представи за първи път неговото творчество на широката публика. Днес той вече е факт и само преди дни беше официално представен в Софийска градска художествена галерия.

Луксозното двуезично издание е на български и английски език, с формат 24х33 см и обем от 232 страници, и включва 80 от най-представителните творби на Милев, подбрани от Аделина Филева, директор на СГХГ и Пламен В. Петров, който е и автор на встъпителния текст. В албума са включени и кратки спомени за художника от негови съвременници, илюстриращи самобитния му талант. Обложката на каталога представя отпечатан детайл от картината Ахинора, а върху твърдата корица с цвят тюркоаз, който е и един от любимите цветове на художника, е апликиран великолепен Giclée отпечатък на цялата картина направен върху 100% памучна хартия с архивно музейно качество.


В допълнение, към албума на Иван Милев е отпечатана и лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка, в действителен размер на двете му най-популярни творби – Ахинора и Крали Марко, с изключителна точност, което ги превръща в идентично копие на оригиналните произведения.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Университет „Коменски“, Братислава

Българистиката в Словакия е на близо век

Интересът към академично изучаване на българския език в Словакия датира от близо век. През 1919 г. е основан университетът "Коменски" в Братислава. Две години по-късно е създаден и Философският факултет, в който се изучават всички хуманитарни..

публикувано на 16.05.24 в 17:15

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15