Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интеграцията на българите във Великобритания беше обсъдена в София

Снимка: president.bg

Интеграцията на българската общност във Великобритания обсъдиха в София вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на лондонските власти и НПО. В разговора участваха също българинът Нишан Джингозян, който работи за две районни кметства в Лондон в областта на интеграцията на малцинствени общности в британското общество, и Тревър Блекман от платформа на 18 училища в Северен Лондон, в които учат много български деца.

Лондон е кметството с най-голяма българска общност във Великобритания, голяма част от която е от ромски произход. Преобладаващ е броят на неуспелите да установят новия си миграционен статут за законно пребиваване, след като Великобритания напусна ЕС. Липсата на такъв статут прибавя още проблеми към съществуващите, свързани с достъп до здравната система, до социални помощи, риск от бездомност, липса на трудова заетост.

Гостите предложиха създаването на гореща линия през българското посолство в Лондон, на която всеки може да намери достъпна информация на български език по основни въпроси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10