Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешова задушница е втората събота в годината за почит към напусналите този свят християни

Снимка: БГНЕС

Черешова задушница е. Както винаги денят, в който си спомняме за нашите близки, които вече не са на този свят и се молим за упокой на техните души, е в събота. В храмовете, след Божествената света литургия се отслужва и Панихида за всички починали, след което миряните правят подавки помежду си.

В народния ни календар Черешовата задушница се наричана още Спасовска задушница, защото следва празника Възнесение Господне или Спасовден. Тя е втората задушница в годината, след задушница Месопустна, а следващата е Архангелова задушница. Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великден, който е подвижен празник. Черешова задушница е в съботата преди рождения ден на Християнската църква - Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

Името Черешова идва от сезона на черешите, които зреят по това време и са част от подавките, които християните раздават в църквата и между близки и съседи, в знак на почит към преминалите в отвъдния свят техни родственици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софиянци се тълпят да прочетат царския манифест с указа-закон за новата власт на превратаджиите

Български уроци – защо един военен преврат не води до "обнова"?

Преди 90 години, на 19 май 1934 г., движението "Звено" и Военният съюз в България извършват безкръвен преврат. В името на модернизирането на страната, наречено "обнова" те премахват Търновската конституция , забраняват партиите и македонската..

публикувано на 19.05.24 в 05:30

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30