Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия се опитва да си върне контрола над Херсон

| обновено на 12.06.22 в 12:39
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Киев, че на срещата си на върха на 23 и 24 юни страните от Европейския съюз ще трябва да вземат "историческо решение" относно предоставянето на Украйна на статут на страна-кандидат за членство в съюза. Фон дер Лайен се намира на посещение в Украйна, за да обсъди с президента Володимир Зеленски оставащите спорни точки в кандидатурата на държавата му за членство, съобщава БТА. Украйна подаде заявление за членство в ЕС малко след руската инвазия - на 28 февруари 2022 г.

Украйна продължава да държи контрола над химическия завод "Азот" в Северодонецк, където стотици цивилни се укриват от боевете в региона. Във видеообръщение от тази нощ президентът Володомир Зеленски каза, че, докато "ожесточените улични битки в Северодонецк продължават, украинската армия постепенно освобождава територия на запад в областта  Херсон и има известни успехи в Запорожие". 

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай съобщи по-рано за голям пожар и теч на тонове петрол след руски обстрел срещу завода "Азот" в Северодонецк. По думите му, сраженията в града не спират и по-голямата част е в руски ръце. Родион Мирошник, представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република, заяви, че някои цивилни са започнали да напускат района. По думите му около 300-400 украински бойци са блокирани на територията на завода заедно с цивилните граждани.

По данни на ООН около 5 милиона бежанци от Украйна са отишли в страните от ЕС, като над 3 милиона от тях са получили статут на временна закрила. Най-много бежанци са приели Полша, Чехия и Германия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00