Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път НАТФИЗ организира кариерен форум в подкрепа на младите актьори

Държавата е длъжник на българската култура, категоричен е Пенко Господинов

4
Снимка: Facebook/natfiz.bg

Масови протести готвят българските актьори през есента. За това предупреди председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев. Причината – планираните с 1,4 млн. лв. по-малко средства от миналата година за сектор "Култура" в предложения за актуализация държавен бюджет. Ако бъде приет в този си вид ще направи искането им за стартова заплата от минимум 1500 лв. за работещите в сценичните изкуства неизпълнимо за културните институции. За сравнение ще кажем, че към момента възнагражденията в държавните театри в голямата си част са под 1000 лв. С огорчение Мутафчиев казва, че от 30 години към културата в България няма абсолютно никакво отношение.

Най-засегнати от ситуацията се оказват младите артисти, които след завършване на висшето си образование трудно намират щатно място в театрите, а ако все пак получат заветната позиция, липсата на средства бързо ги отказват от професията. "Ние (актьорите) сме последните, които ще тръгнат да занимават обществото със себе си, но нещата в момента са стигнали наистина до един екзистенциален ръб, от който насетне много трудно може да се работи" – каза в интервю за Радио България актьорът доц. Пенко Господинов, декан на факултет "Сценични изкуства" в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София.

Какво е решението и има ли то почва у нас?

Действия и подкрепа – се оказват най-съществените елементи в преодоляването на ситуацията и Академията ще покаже това. На 17 юни за първи път в НАТФИЗ ще се проведе форум "Подкрепа за кариера в изкуството и културата". Образователната институция и Съюзът на артистите в България, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма "Развитие на човешките ресурси" ще представят възможностите за финансиране, които предоставят националните и европейските програми.

"Идеята на кариерния форум е да срещне работодателите в областта на културата с младите хора чрез посредничество на нашите партньори от Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Имаме вече заявки от почти всички театри в страната, че техните директори или представители, ангажирани с наемането на нови специалисти, ще присъстват на форума. Всички тези млади специалисти ще имат възможност да започнат работа, като държавата обезпечава тяхното наемане с една минимална работна заплата в продължение на шест месеца, за което те трябва да подадат документи в бюрото по труда. В този период директорите от своя страна ще могат да допълнят възнаграждението им според възможностите на институцията си, с което то да стане адекватно на икономическата ситуация в момента. Опитваме се да направим нещо, с което да помогнем на младите хора да не се разочароват и отказват. Да ги насърчим, че те са необходими на културата на България. Оттам нататък всичко е въпрос на късмет, работа и на саморазвитие" – казва Пенко Господинов.

Участници във форума този петък ще бъдат Андриана Сукова, заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" към Европейската комисия и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. В детайли ще бъдат представени възможностите за финансиране, които дават Националната програма "Мелпомена", Националната програма "ИКАР" за кариерен старт на младежи в сферата на изкуствата и културата и проектът "Нова възможност за младежка заетост", финансиран с европейска подкрепа от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Според доц. Господинов финансирането и приоритизирането на българската култура са от ключово значение за нейното оцеляване.

Пенко Господинов

"Covid-кризата ни се отрази фатално. Много наши колеги, особено от независимия сектор, останаха буквално без препитание, заради затварянето на залите и ограниченията за присъствие на зрители. Аз мисля, че държавата като цяло е длъжник. Тя все още не осъзнава какво означава култура и не разбира какъв е потенциалът ѝ. И дори в сравнение с нашите съседни държави, като измеримост на БВП на глава от населението, ние продължаваме да бъдем с най-ниския процент, отделян за култура, което е срамно за държава на толкова много години и с такава история. Хората на културата продължават да работят въпреки държавата и в известен смисъл все повече си мисля, че Министерство на културата съвсем обезсмисли съществуването си" – казва Господинов, но признава, че има сектори, които са пример за добра държавна работа и Министерство на науката и образованието е едно от тях.
През новата учебна година 2022/2023 ще заработи Националната програма "Заедно в изкуството и в спорта" с финансиране от 90 милиона лева. Тя е насочена към всички училища в страната и има идеята да ангажира децата от най-ранна възраст с изкуство и спорт. Самият Пенко Господинов лично се е свързал с нейното осъществяване и на доброволни начала е приел задачата да осигури ръководители на трупи за учебните заведения, които ще се включат в програмата. Вярва, че това ще помогне на децата да изградят отношение към изкуството, но и ще ги накара да ходят на училище с удоволствие. И нека не забравяме, че отношението към изкуството и културата се възпитават и никога не е късно да се започне. А докато плановете се случват, Пенко Господинов иска да види само едно:

"Сериозен ангажимент от всички нас, хората, които вече сме се реализирали в тази професия, е да подадем ръка на младите и талантливи хора да започнат да се развиват в професионална среда. Да им покажем, че те са необходими и че има смисъл от това, с което се занимават и ние сме с тях."

Кариерният форум "Подкрепа за кариера в изкуството и културата" ще се проведе от 12:00 часа в Аулата на НАТФИЗ и ще бъде излъчван в YouTube канала на Академията.

Снимки: Facebook/natfiz.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13