Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Албанският премиер е песимист за началото на преговорите с ЕС


Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на върха на ЕС в края на юни да открие пътя на Албания за започване на преговори за членство в общността. Запитан от изданието Politico дали някой от лидерите на ЕС е дал сигнал, че разговорите може да започнат скоро, Рама отговори: "Какви сигнали могат да дадат те? Не става въпрос за тях. Отново става въпрос за България. Те всички са съгласни, всички подкрепят, всички мислят, че това трябва да се случи, и че е трябвало вече да се е случило. Но възможностите им за маневриране са ограничени от България. Те (София и Скопие) влязоха в спирала. И от тази спирала е много, много трудно да се излезе. Ако не се случи нищо през юни, ще поискаме да бъдем отделени от тази двойка, която се губи в превода", каза Рама.

Иронична забележка създаде проблем за македонския премиер


В Скопие избухна политически скандал дали е била адекватна реакцията на премиера Димитър Ковачевски на шега, отправена от албанския премиер Еди Рама пред германския канцлер Олаф Шолц, предаде БТА. На среща в Солун на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа Рама нарече Ковачевски „премиер на бъдеща Западна България”, което беше посрещнато с усмивки от участниците в сцената. В интервю на албански за предаване на TV21 македонският външен министър Буяр Османи разказа, че на дебата по време на срещата на върха в Солун Еди Рама е бил изключително критичен към България и думите му са ирония спрямо българското вето. “Всъщност той каза неща, които ние не можем да кажем, защото трябва да поддържаме процеса (на преговорите) жив“, коментира Османи.

Турция търси земеделски земи за наемане в чужбина


Турските власти преговарят с 10 страни, включително и Украйна, за аренда на земи за отглеждане на селскостопански култури, съобщи в-к "Hurriyet". В чужбина се планира да бъдат отглеждани култури, които по климатични или други причини, е трудно или невъзможно да се произвеждат в Турция. Преговори за наемане се водят и със страни от Латинска Америка и Африка. Става въпрос за отглеждане на слънчоглед, царевица, захарна тръстика, ананаси, манго, авокадо и др. Голяма част от тези продукти ще бъдат отглеждани за износ. Аграрното министерство на Венецуела е предложило на Турция да обработва 400 000 хектара, пише изданието. Каракас предлага това да става срещу оставането във Венецуела на 30% от произведената продукция от арендаторите.

Гърция внася жито през България и Румъния


Гърция е подготвена за намаления износ на зърно от Украйна и Русия, и ще осигури достатъчни количества. Властите в Атина призоваха гражданите да не се презапасяват с храни. Няма опасност от продоволствена криза в Гърция, заяви аграрният министър Йоргос Георгандас. Атина е заменила вноса на жито от Украйна и Русия с внос от други страни. "За наше щастие граничим с България и Румъния и има осигурен път за транспортиране на жито както по море, така и с автомобилен транспорт", подчерта Георгандас. Той посочи, че високата цена е проблем както за търговците, така и за потребителите. Завишаването на цените вече е от 36 до 70%. Затова опозицията настоява незабавно да се постави таван на цените на храните, предава кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева.

Словения премахва граничните заграждения срещу нелегалната миграция


ЕС е регистрирал през май двойно увеличение на нелегалната миграция през Западните Балкани към общността, съобщи европейската граничната агенция FRONTEX. По маршрута през Западните Балкани от началото на 2022 г. в ЕС са влезли 40 675 нелегални мигранти. На този фон премиерът на Словения Роберт Голоб заяви, че страната ще премахне телената ограда по границата с Хърватия. По време на мигрантската криза през 2015-2016 г., когато над половин милион мигранти преминаха през Словения, насочвайки се към Италия и Австрия, Любляна издигна около 200 км телена и панелна ограда, по границата с Хърватия. "Телената ограда не е изпълнила обявената си цел да обезкуражи когото и да било да опита да пресече нашата граница, но е опасна и нехуманна", заяви Голоб, цитиран от AFP.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, republika.mk, hurriyetdailynews.com, ekathimerini.com, reuters.com

Още от категорията

МВнР препоръчва на гражданите да не пътуват до Израел

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветват от Министерството на външните работи на интернет страницата си. Всички граждани, пристигащи и напускащи Израел чрез летище..

публикувано на 29.09.24 в 14:38

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04