Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при президента преди третия проучвателен мандат

“Продължаваме промяната” ще преговаря с всички, които не са зависими от задкулисни сили

| обновено на 15.07.22 в 10:28
Снимка: БГНЕС

Търсим обединение около национални приоритети с надеждата да се оползотвори последния мандат”. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на “Продължаваме промяната” на консултациите за съставяне на правителство. Той изтъкна като аргументи в полза на евентуален нов кабинет увеличаващите се проблеми в условията на глобална криза – заради липсата на газ се очертава тежка криза, пътищата може да останат без поддръжка, все още не сме емитирали 8,5 млрд. лв. дълг.  

"Провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединение около национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача. Но политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, разбирателство и усилна работа за решаването на техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден. Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса."

"Искам да Ви уверя, че част от най-страшните сценарии, които се вещаят от  различни политически анализатори до голяма степен са вкарване на допълнителен страх в обществото – посочи в отговор министър председателят в оставка Кирил Петков и съпредседател на "Продължаваме промяната". – Защото вие знаете , че азерският газ ще потече на 1/3 от цената на досегашните ни доставчици. Индустриалното ни производство води пълен рекорд в ЕС. Икономическото състояние е драстично по отношение на външно привнесена инфлация, но реално правителството към настоящия момент, въпреки всички кризи, които се случваха, се справя много добре.“

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че партията му ще направи всичко възможно, за да има работещи Народно събрание и правителство. "Единственото, на което не сме готови, е да дадем всички средства на шепа хора, които да ограбят населението", изтъкна политикът. По думите му, ако третият мандат бъде връчен на коалиционен партньор, ПП ще бъде отворена за "разговори и диалогичност". "Ще преговаряме с депутати от всички политически партии, които могат сами да вземат решения и не са зависими от задкулисни сили извън парламента", каза още Кирил Петков.

Снимки: БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58