Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Украйна няма да сключи примирие с Русия преди да си върне окупираните територии

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна трябва да си върне окупираните от Русия територии преди да договори примирие, заяви украинският президент Володимир Зеленски. До момента Русия е завладяла цялата Луганска област, части от Донецка и Запорожка област и Херсон. Пред "Уолстрийт джърнъл" Зеленски каза, че ако огънят бъде прекратен сега, Москва ще получи възможност да попълни и превъоръжи войските си за следващата офанзива.

Володимир Зеленски коментира и сключеното вчера споразумение за деблокиране на украинското зърно от черноморските пристанища, предупреждавайки, че дипломатическите отстъпки към Москва могат да стабилизират пазарите само временно, но в бъдеще ще се върнат като бумеранг. По думите му, Украйна разполага с храни на стойност 10 млрд. долара и 20 млн. тона продоволствия могат да бъдат изнесени, без да се брои предстоящата реколта.

Според украинския президент западните доставки на системи за залпов огън са дали материално отражение на бойното поле, но трябва да бъдат увеличени значително, за да се постигне обрат. “По-належаща нужда днес са противовъздушните системи, с които Украйна ще може да защити градовете си от руските бомбардировки”, добави Володимир Зеленски. Той каза още, че украинските войски губят всеки ден по 30 убити, а ранените са 250.

Пентагонът отрече руските твърдения, че четири от 12-те високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS са били унищожени на бойното поле. Координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби обяви, че Съединените щати ще изпратят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 270 млн. долара. С него общата военна помощ на САЩ ще надхвърли 8 млрд. долара от началото на войната. Джон Кърби уточни, че на този етап не се обмисля доставката на бойни самолети за Украйна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05