Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

С моста Пелешац Хърватия заобиколи Босна и съедини бреговете си


Хърватия откри тържествено моста Пелешац, свързващ южния полуостров с останалата част от страната, предаде hina.hr. Съоръжението струва 525 млн. евро при начална цена през 2017 г. от 265 млн. евро. Това е най-големият инфраструктурен проект в Хърватия, съфинансиран от ЕС с 357 млн. евро. Мостът е построен от China Road and Bridge Corporation.  Лежи на 13 четирилентови платна между шест 33-метрови пилона. Морската част е дълга 2400 м. Мостът Пелешац заобикаля излаза на Босна и Херцеговина на Адриатическо море при Неум. Босненските власти са недоволни, че туристическият поток ще ги заобикаля. През 1699 г. Република Дубровник отстъпва Неум на Османската империя, за да се отдели от владенията на Венеция. Тези 9 км и до днес разкъсват хърватското крайбрежие.

Румъния отхвърли спекулации, че има териториални претенции към Украйна


Румънското министерство на външните работи твърдо отхвърли спекулациите на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Той публикува „карта, която по фантастичен начин, предоставя украински територии на Румъния и на други държави", предава Agerpres. „Подобно отношение е част от инструментите на пропагандата и дезинформацията, използвани от Руската федерация от доста време и които бяха засилени след началото на незаконната и нелегитимна агресивна война срещу Украйна. Те целят произволно преначертаване на границите на някои държави и по този начин насърчават нарушаването на международното право, не представляват нищо повече от напълно неуспешни опити да оправдаят собственото поведение на пренебрегване на международния ред, основан на правила“, посочи румънското външно министерство.

Косово се готви да стане кандидат член за ЕС


До края на годината Косово планира да поиска официален статут на държава кандидат за членство в ЕС, съобщи министърът на външните работи на страната Доника Гервала, предаде информационният сайт Еxit. Въпреки, че не е призната официално от 4 страни в общността, Прищина вече е приложила основната част от Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, за „стабилизиране на региона и създаване на зона за свободна търговия“, каза Гервала. Сред договореностите е издаването от 1 август на заместващи косовски лични карти и автомобилни номера за всички сърби. На същата пресконференция Гервала коментира и косовската кандидатура за членство на страната в Съвета на Европа, като допълни, че очаква процесът да бъде успешен и бърз. Косово внесе кандидатурата си за членство в Съвета на Европа през май 2022 г.

Ларви на опасна пеперуда увреждат нивите в Гърция, Турция и България


Турция и Гърция алармираха за щети в над 15% от слънчогледовите  посеви. Вредителят поразява големи площи от двете страни на р. Марица близо до границата с България. Гръцки депутати от опозицията призоваха да се обяви бедствено положение. Турски експерти предупредиха за възможно отражение на проблема върху цената на слънчогледовото олио. Ливадната пеперуда е обхванала 253 000 декара или 1/3-та от слънчогледа в българска Добруджа, сигнализира Добруджанският земеделски институт. Ларвите на пеперудата от семейство Crambidae е унищожила големи площи със слънчоглед, люцерна и други култури в гръцкия окръг Еврос и други области. В Турция са засегнати 4 млн. декара в окръзите Одрин, Къркларели и Текирдаг. Срещу вредителя се пръска с инсектициди.

Усъвършенстват системата за следене на шофьорите по сръбските магистрали


В Сърбия от 29 юли започва работа подобрена система за измерване на средната скорост по всички магистрали, съобщи пътната полиция, цитирана от агенция BETA. Освен средната скорост на около 50 участъка, системата ще следи дали водачът и пътниците имат предпазен колан и дали водачът непозволено използва мобилен телефон. Целта е да се повиши безопасността на движението. За последните 5 години средно около 40 души годишно загиват при катастрофи по магистралите. Едновременно ще продължи и контролът на скоростта с полицейски радари.

От 2018 г. в Сърбия чрез пунктовете за такси се следи скоростта на движение по магистралите и се налагат глоби. Разрешената скорост е до 120 км. в час. Например участъкът от Белград до Ниш трябва да се изминава за не по-малко от час и 58 минути.

Съставил: Иво Иванов 

Снимки: ЕПА/БГНЕС, agerpres.ro, nsuzivo.rs, архив
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда ,3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55