В парк „Изворите“ край Котел за шести път Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим представя многообразието на бита, културата и фолклора на различните етноси в региона, както и пъстротата и сръчността на котленските килимарки, втъкана в неповторимите котленски килими, информира БТА.
Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багренето до тъкането му. В демонстрациите участват и деца – ученици на дългогодишната килимарка Величка Съботинова. По думите на килимарката, тъкането е трудоемък занаят и хората бързо се отказват, затова той се е превърнал в хоби. Според нея, по-голям интерес и упоритост да се научат имали украинки и туркини, а на украинките им идело много отръки тъкането. Котленката е готова да предаде занаята си на жени, които ще го правят от сърце.
За първа година, наред с импровизираните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя бит и култура показва и Република Корея. В създаденото на място корейско село, посолството представя на щанда си информационни материали за страната, традиционни костюми, а гостите на фестивала могат да вкусят и корейски ястия.
Във фестивалната програма е предвидена и VII Национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“, а Националното дружество „Традиция“ ще представи възстановка „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“, предвидено е и кукерско шествие с участието на кукери от Стралджа.
За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..
Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..
Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..