Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е част от програмата по повод настоящото Чешко председателство на Съвета на ЕС и е представена от Националната художествена aкадемия – Филиал Бургас, а през септември ще гостува и в Градската художествена галерия на Пловдив. Тя е отражение на размислите на автора по въпроса, защо хората са заобиколени от керамични вази и какво се крие зад тази страст. 


Проектът на Шедина е придружен и от цитати и други творби, които допълват неговото творчество. Той безспорно има влияние в съвременното изкуство, тъй като негови произведения притежават Музеят на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музеят на керамиката във Вестервалд (Германия), както и много частни колекции и галерии в Източна и Западна Европа.

Снимки: sofia.czechcentres.cz, Facebook / @nhaburgas
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10