Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискали сме удължаване на срока на офертата за американския втечнен газ

Антон Кутев
Снимка: БГНЕС

Страната ни е изпратила искане за удължаване на срока на офертата за американските танкери с втечнен газ, съобщи пред бТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. В последните си дни правителството на Кирил Петков успя да договори с американска компания доставката на седем карго товара с втечнен природен газ за всеки месец от 1 октомври до края на април 2023 г. на цена поне с 20 долара по-ниска от тази на европейските пазари. “Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани, веднага трябва да се вземат мерки”, заяви Антон Кутев. Той припомни, че газ е осигурен до края на септември.

До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка”, добави говорителят. Интерконекторът с Гърция трябва да заработи от 1 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53
Владимир Малинов

Поскъпването на тока ще е около 10%, а не с първоначално поисканите 30%

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има, заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов. "Мисля, че увеличението може да е минимално в рамките на инфлационните процеси. Има механизми за постигане на по-ниска..

публикувано на 20.05.24 в 08:48

Митничари откриха рекорден брой нелегални цигари на ГКПП “Кулата”

Близо 6,5 млн. къса нелегални цигари са открити при митническа проверка в района на ГКПП “Кулата”, съобщиха от Апелативната прокуратура в София. Цигарите са били поставени в 324 950 кутии без бандерол и скрити в метални шкафове за електрически табла..

публикувано на 18.05.24 в 12:04