Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Пенева доказа, че няма граници пред силата на човешкия дух

Снимка: Радио Бургас

Шейсет и две годишната Албена Пенева, която е с двигателно увреждане заради прекаран инсулт, плува два часа без прекъсване в басейн в Бургас. С две минути тя надхвъли предварително обявените два часа непрекъснато плуване на спортист с увреждания. Целта на жената от Поморие с 87% инвалидност е да промени обществените нагласи и отношение към хората с увреждания и техните усилия за възстановяване и желание за пълноценен живот.

Докато плуваше, Албена Пенева беше подкрепана в басейна от деца и възрастни, някои от които с увреждания. “Няма граници пред силата на човешкия дух”, коментира кметът на града Димитър Николов. По време на събитието беше организиран и благотворителен базар с предмети, изработени от хора с увреждания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15