Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 800 000 лв. държавата подкрепя българските общности в чужбина

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет отпусна 800 000 лв. за 2022 г. по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание. "Българските граждани – постоянно или временно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ", се казва в решението.

Подпомагането на проекти на организациите на българските общности се очаква да създаде нови възможности за приобщаване и включване на българските граждани зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, за съхраняване на българското етнокултурно пространство и разпространение на положителния образ на България по света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мост към добрината – добрият пример от една българска детска градина

Град Брезник, родно място на всенародния цар на горчивия смях Стоян Миленков , се намира в Западна България и е третият по големина в община Перник. По последни данни към март 2024 година там живеят 3762 души. Сред тях е и Емилия Алексова, директор..

публикувано на 01.06.24 в 08:30

Само на 1 юни децата ще видят как се кара метро

Децата в София имат възможност да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак чрез тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне". В деня на детето децата ще могат да посетят и халето с вагоните, за да се запознаят отблизо с конструкцията и..

публикувано на 01.06.24 в 07:10

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40