Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските неделни училища в Германия отварят врати

7
Снимка: Facebook / Българско училище "Аз Буки Веди", Кьолн

С менче с вода, здравец и училищно звънче беше поставено началото на новата учебна година за възпитаниците в неделното училище „Аз Буки Веди“ в град Кьолн /Германия/. Тази година в школото ще се обучават общо 262 ученици на възраст между 3 г. и 16 години. Част от тях ще преминат през хибриден модел на обучение – онлайн и присъствено на ротационен принцип.


Тържеството по откриване на учебната година на 13 август се проведе за първи път след двугодишна пауза заради пандемията с Covid-19, съобщава вестник „Ази-буки“. Според Росица Байрактарски, ръководител на училището в Кьолн, броят на учениците им се увеличава със средно 30 на година и помещенията, които се ползват, вече не достигат. В момента се водят преговори с кметството на Кьолн, което е заявило готовност да предостави на неделното ни школо 10 стаи от една гимназия в града.

Учениците от „Аз Буки Веди“ имат възможност да се явяват на изпит по български език, организиран от немските училищни власти и инспектората на Кьолн. Успешно издържалите го получават официални свидетелства, а оценките от изпита им се нанасят като балообразуващи в немските им дипломи. Така, издържалите изпита, могат да се върнат в България и да продължат обучението си, без да полагат допълнителни изпити.

Новата учебна година ще започне поетапно и в двете български училища във Франкфурт на Майн, както и в неделното школо „Родна реч“ в град Бремен. А в българското школо в град Саарбрюнкен, с филиал и в Кайзерслаутерн, първият учебен ден беше тържествено открит още на 10 август. До средата на септември всички български неделни школа в Германия ще са започнали новата учебна година, което обикновено се случва седмица след официалния ѝ старт в съответната немска провинция, съобщава вестник „Ази-буки“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook / Българско училище "Аз Буки Веди", Кьолн

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16