Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

При взрив загина Даря Дугина, дъщеря на приближен на Путин

Александър и Дария Дугини
Снимка: Twitter

В поредното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди съгражданите си да са особено бдителни идната седмица, тъй като Русия може да се опита да извърши нещо "особено жестоко". На 24 август страната ще отбележи 31-ата годишнина от независимостта си.
В събота отново е имало атаки на територията на Запорожката АЕЦ. Снаряди са се взривили в непосредствена близост до административна сграда, не са засегнати критични съоръжения. Според руската страна ударите са нанесени от украинските сили, Украйна отрича тези обвинения.
Дрон е бил свален над щаба на руския Черноморски флот в анексирания Крим, съобщи "Франс прес". Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев обвини украинските сили за опита за атака. Няма данни за човешки жертви и сериозни материални щети.
При взрив на автомобил тази нощ е загинала Даря Дугина - дъщеря на философа и политолога Александър Дугин, близък до президента на Русия Владимир Путин и наричан от западните медии "мозъкът на Путин". Джипът се е взривил в движение, а 30-годишната Даря е загинала на място. Тя се качила по изключение не в своята, а в колата на баща си. Предполага се, че именно той е бил мишената, съобщава ТАСС, цитирайки ръководителя на гражданското движение "Руски хоризонт" Андрей Краснов, познат на загиналата. Двамата Дугини са били в санкционния пакет на ЕС.
Правителството на Украйна разреши на мъже в мобилизационна възраст, представители на компании, изнасящи продукцията си, от 1 септември да пътуват в чужбина за една седмица, ако нямат данъчни задължения. Министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко определи решението като важна крачка в подкрепа на бизнеса, съобщава информационната агенция УНИАН, като напомня, че военното положение в Украйна е удължено до 21 ноември т.г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59