Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва програма в подкрепа на българистиката зад граница

Снимка: БГНЕС

БАН съвместно с пет висши училища в България – Софийския, Пловдивския, Великотърновския, Югозападния и Шуменския университет, започва програма "Българистика" в подкрепа на българския език и култура. Засега тя е предвидена за период от 3 години. Дейностите са насочени предимно към българисти зад граница.

Ще се финансират специализации на чуждестранни млади учени или докторанти българисти. Предвидено е осигуряване на престой до три месеца в България на утвърдени чужди експерти в тази област, които ще правят съвместни научни изследвания с българските си колеги. Предвиждат се и пътуващи лектории. 

Например, ЮЗУ "Неофит Рилски" е предвидил лектория, в която да бъде показана красотата на планините Рила и Пирин, разказа пред БНР Благоевград проф. Магдалена Костова-Панайотова, декан на Филологическия факултет на университета. Ще бъдат изработени национални стандарти за владеене на български език съвместно между петте висши училища.

Интересът към българския език на Изток – Япония, Китай, нараства. В три университета в Китай се изучава български език и студентите са изключително мотивирани, посочи още Костова-Панайотова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14