Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безводието на Дунав застрашава екосистемите край реката

Снимка: Виктория Топалска

Безводието, обхванало цяла Европа, все повече тревожи българите, живеещи по бреговата ивица на Дунав. Ниското ниво на реката води до изключителни загуби за корабоплаването. Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък, а прогнозите не са никак оптимистични. Ниски са водите и в средното и горното течение на реката, защото няма дъждове във водосборната област и притоците не могат да напълнят голямата европейска водна магистрала.

"Наистина необичайно ниско е нивото. Аз съм повече от 10 години в администрацията и мога да кажа че толкова продължително ниско ниво не е имало в последните години", посочи капитан Тони Тодоров, директор на Дирекция "Речен надзор" – Лом към Морска администрация. Влиянието на маловодието на Дунав е многостранно и засяга различни отрасли, но най-вече корабоплаването и напояването.

"Определено не са благоприятни условията за корабоплаване – посочи кап. Тодоров.– В участъка, за който отговарям са дефинирани четири места, които са проблемни откъм дълбочина, а информацията идва от румънските власти, защото те отговарят реално за тях. В момента край остров Богдан Сечен и остров Добрина са двете най- плитки места, които са съответно 1.60 м и 1.80 м дълбочина на фарватера" – поясни той пред БНР Видин и допълни, че няма информация за заседнали плавателни съдове в ломския речен участък.

Снимка: Facebook/riversupervisionlom

Видинчани, които живеят край голямата европейска река също са притеснени и споделят в анкета спомените си за подобни периоди на засушаване:

"Знам, че тук преди няколко години почти беше спряло корабоплаването. Сега не знам - дано да има дъждове и да се понапълни малко", посочва гражданин в анкета на колегите от Видин.

"Не, не си спомням да е било толкова ниско нивото – казва притеснена видинчанка.– Имаше години, когато корабите не пътуваха, защото е ниско нивото. Сега има риба, моят племенник ходи за риба и хваща риба. Нямаше снегове, дъждове нямаше и затова така тази година нивото е ниско."

"Притеснително е наистина и за напояването и за атомната централа в Козлодуй, на всичко вреди безводието. Сушата е навсякъде."

Ситуацията с ниското ниво на Дунав дава отражение и върху екосистемата като цяло. Валентин е дългогодишни рибар от Видин, който в момента е пенсионер, но въпреки това не пропуска ден в който да не е край реката със своята въдица:

"Сутрин излиза, обикновено към 7.00 часа, че е светло, а в 9.00 спира да кълве. Привечер пак се обажда, на тези места сме и всяка вечер. Уклей няма, морунаж излиза, някоя бабушка. Сега тук развалиха брега. По-рано имаше много риба, но откакто направиха този бряг с тия камъни се развалиха местата ... И друг път е имало ниско ниво, но дълго време сега се задържа. Това е много вода, не като някоя малка рекичка или язовирче и да е пресъхнало. Вода си има достатъчно, но рибата усеща и бяга на дълбокото, защото времето е горещо" – разказа рибарят от Видин.

Снимка: pixabay

Освен на дейностите на хората, безводието влияе директно и на животинските и растителни видове край реката, като особено пагубно е въздействието на сушата върху влажните зони и водолюбивите птици, които гнездят в тях. Причините за това състояние са комплексни, обясни за БНР Стоян Михов, ръководител на програма "Води" в организацията Световен фонд за дивата природа WWF.

"Най-вече е свързано с голямото засушаване и високите и температури от началото на годината в Централна и Източна Европа, откъдето води началото си река Дунав. За съжаление последиците са доста сериозни за всички животни и растения, които са пряко свързани с водата в река Дунав и нивото на реката. Но специално за влажните зони и водолюбивите птици, които гнездят в тях, тъй като през пролетта нивото на реката беше толкова ниско, че не успя да залее влажните зони край река Дунав и птиците не можаха да загнездят, което е сериозен проблем, тъй като по-голямата част от водолюбивите птици са застрашени от изчезване точно поради пресушаването на местата им за гнездене. Намаляващите водни количества имат сериозно въздействие върху тяхната екосистема. За съжаление многостранно е влиянието на ниското ниво на реката върху икономически отрасли, не само върху екологичното състояние.

Снимка: WWF

Също така напояването на много земеделски площи е невъзможно от река Дунав, особено на местата без помпени станции. Кладенците на хората в близост до реката са почти напълно пресъхнали, тъй като са директно свързани с нивото на река Дунав. От другите страни докладват и за опасност за атомните централи, които се охлаждат от водите на реката, затова ниското ниво и високите температури на водата са проблем. Многостранни са проблемите, но това е свързано и с глобалните климатични промени. А прогнозите не са много добри, тъй като нашият район спада към прогнозните региони с една от най-високите степени на засушаване през следващите 20-30 години."

Интервюта: Пламен Коцев, БНР Видин

Снимки: Виктория Топалска, pixabay, Facebook/riversupervisionlom, WWF

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58