Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни хеликоптери евакуираха бедстващи в Карловско

Част от бедстващите села са без ток, прекъснати са пътища

| обновено на 02.09.22 в 18:34
Село Богдан
Снимка: БГНЕС

Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение след проливните дъждове в карловските села, съобщи БТА, като цитира областния управител на Пловдив Ангел Стоев. За сметка на това са разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово. Най-тежко пострадало е село Богдан, откъдето около 20 души са спасени с хеликоптер. В помощ на пострадалите са изпратени 100 войници и техника от 61 Стрямска механизирана бригада. Хеликоптерът ще достави храна и вода в село Богдан, което продължава да бъде откъснато, както и в най-критичните точки, но в светлата част на денонощието. В бедстващите села са наводнени и няколко трафопоста, заради което електроподаването в най-засегнатите села е частично.

Заради придошлата Бяла река, част от националния архитектурен резерват в Копривщица е потънал във вода, съобщи репортер на bTV. Наводнени са много къщи, а хората са помолени да изключат електричеството си.

В същото време Националната следствена служба води разследване за извършване на престъпление – причиняване на наводнение по непредпазливост. Продължават спасителните операции за извеждане на хора от наводнените райони, в които отново вали дъжд. Освен военните, в помощ на населението в бедстващите райони се включват и специализирани екипи на АПИ, както и аварийни екипи на Столичната община. 

От дъждовете са се активирали свлачища, а в част от третата главна жп линия София – Карлово – Бургас има наводнен железен път. 

В Троянския проход движението по пътя Троян – Кърнаре е ограничено, заради свлечена скална маса и почва от проливните дъждове, съобщи БТА. Екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) работят по разчистването на трасето. Леките автомобили се пренасочват по обходен маршрут през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили преминават през Прохода на Републиката.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който е в региона уточни, че щетите са главно по общинската инфраструктура, но МРРБ ще помогне с каквото е необходимо. 

На място в Каравелово остават областният управител Ангел Стоев, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, началникът на Областната дирекция на МВР и представители на Националната следствена служба.

Основните улици на пловдивското село Войнягово, които са в близост до р. Стряма също са залети от придошлата вода, съобщи БТА. Хората правят диги с чували пясък пред домовете си, тъй като пътните шахти не могат да поемат водата.

Река Стряма е на път да залее и пътя Пловдив-Карлово при град Баня. Наводнени са близките до реката къщи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30