Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна е готова да увеличи износа на електроенергия за ЕС

Украинският премиер Денис Шмигал и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на Съвета за асоцииране ЕС – Украйна в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на енергийната криза в Европа се обсъждат възможностите за износ на електроенергия от Украйна за ЕС, което ще помогне на Европа да намали зависимостта си от руските енергоносители. Увеличаването на обемите на енергийни доставки до 2000 МВт ще позволи на Украйна да се интегрира във вътрешния пазар на ЕС. Това написа във Фейсбук украинският премиер Денис Шмигал след края на Съвета за асоцииране ЕС – Украйна в Брюксел. "До края на годината планираме да изпълним 7 условия и да започнем преговори за членство в ЕС", допълва Шмигал. Подписано е споразумение, според което Украйна ще получи 500 млн. евро от ЕС в подкрепа на стабилизирането на държавния бюджет.

Междувременно продължават усилията на руските сили за установяване на пълен контрол върху територията на Донецка област, запазване на позициите си във временно окупираните райони в Херсонска и части от Харковска, Запорожка и Николаевска области. Украинските военни части продължават отбранителната операция, за да не допуснат настъплението на руските войски във вътрешността на страната, съобщават от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в 195-ия ден от противопоставянето на руската агресия.

Заместник-ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсонска област Кирил Стремоусов заяви в телевизионно интервю, че плановете за провеждане на референдум в контролираната от Русия Херсонска област в Украйна са временно замразени. Това стана, след като Зеленски съобщи за успехи в хода на контраофанзивата в Южна Украйна.

Четирима от шестимата представители на инспектиращия екип на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката АЕЦ напуснаха площадката на станцията. Очаква се останалите двама експерти да останат за постоянно в централата, за да предоставят независими оценки. Днес агенцията ще представи доклад за мисията си в ядрения обект пред Съвета за сигурност на ООН. Единият от шестте реактора продължава да произвежда електричеството, необходимо на Запорожката АЕЦ за охлаждане и други функции за ядрена безопасност, съобщава МААЕ. Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрел в района.

"Не сме и помисляли през май 1945 г., че отново ще започне такава война. "Мирно време, чисто небе". Кой би си помислил, че ще се случи такова нещо? Какво направихте, а? Та нали 8 милиона украинци загинаха във Великата отечествена война, заедно седяхме в окопите", споделя в интервю за руската версия на "Свободна Европа" 97-годишният руснак-ветеран от Втората световна война Владимир Степанов.
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22