Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтъкнатият акордеонист Димитър Ангелов на 80 години: ˮМузиката е моята сбъдната мечта“

Снимка: личен архив

С музика и само с музика е изпълнена житейската биография на прочутия асеновградски музикант Димитър Ангелов. Многопосочни са и творческите му вдъхновения в жанра на тракийската музика, градския фолклор, звукозаписната дейност. Виртуозен акордеонист като солист на стилните тракийски хора и аранжор на репертоара си и ръководител на създадената от него "Асеновградска народна група" през 1965 г. той е един от музикантите на уникалния квартет ˮРодолюбие“, съставен от устни хармоники, предизвикал сензация сред слушателите с необичайната си звучност. Празничното настроение и блясък са присъщи за инструменталното му творчество.

Роден е на 3 септември 1942 г. в с. Чалъкови, Пловдивско. Многократно е гостувал в Турция, Чехословакия, Германия, Кипър… Работи с известните певици Калинка Вълчева, Елена Граматикова, Ирина Трачева, Иванка Ангелова и др. Музикантът навлиза и в жанра на градския фолклор с ръководената от него група „Вълшебни мелодии“, с която печели и много престижни награди на различни фестивали и конкурси. Македонската песен също попада в музикантския му обсег – ръководител е на хора към Македонското дружество ˮДимо Хаджидимов“ в Асеновград. Първите си записи за фонда на БНР прави още през 1966 г. Има богата дискография като акордеонист и автор на аранжименти, включени в многобройни албуми.

За Радио България Димитър Ангелов споделя:

ˮАкордеонът… Бях запленен от моя брат Ангел Ангелов, който е с 5 години по-голям от мен. Той беше музикант в духовия оркестър в Асеновград. Неговият учител беше го научил да свири и на акордеон. Така ме запали и мен, че сън не ме хващаше. Като идваше при нас по време на отпуските и аз се „залепвах “до него да слушам звука на акордеона. Той започна да ми показва. Така че, брат ми е първият и последният учител. През годините с нищо друго не съм се занимавал. Това ми беше единствената мечта, единственото желание в живота. Всяко друго нещо, което не е свързано с музиката, ми е тежало. През 1993 г. записах компакт диск, което беше новост. Направих и записи в радио София. Продължих да правя албуми на известни певци: на Хисарския поп – 3 албума, Пенка Павлова – 2 албума, Костадин Гугов, Цветан Банев, Росица Генчева, македонския хор – 2 албума, на децата от фолклорната група „Надежда Хвойнова в Асеновград, с ръководител Стойчо Каранлъков – 4 албума. Направих много записи на квартет „Родолюбие“, Иванка Ангелова – моята съпруга и още много, много… Най-важното за мен е, че записах албум с големия певец Костадин Гугов, последният за него, преди да си отиде от този свят. Дойде у нас, стоя 10 дни. Умувахме, „ въртяхме нещата“, но накрая се получиха хубави записи, които се оказаха голямо събитие и ценни за идните поколения.“

Димитър Ангелов разказа също, че синът му - Румен Ангелов, участва в студийната реализация на албумите:

ˮТой ме насочи, тъй като аз не владеех компютъра. Показа ми програмите, с които работя, безкрайно съм му благодарен. Синът ми е много добър музикант и аранжор. Животът ми върви само, само с музика. Това е моята осъществена мечта – на всеки я пожелавам. Имам уважението и на хората. Направиха ме почетен гражданин на Асеновград. Доволен съм от моя музикален път. Надявам се около 1 ноември, заедно с колеги, да честваме юбилея ми.“

Здраве и още много прекрасни концерти да съпътстват музикантския път на Димитър Ангелов!

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15