Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Дори папата определи военната помощ за Украйна като морално допустима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни. Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм с екзекутираните от руските сили в градовете Буча и Мариупол.

“Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това. Светът трябва да потърси реална отговорност от Русия за тази война", призова Зеленски. На украинската полиция е известно също, че в Харковска област има редица други масови гробове, съобщиха властите.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Киев и обяви нова помощ от 100 млн. евро за възстановяване на украинските училища, пострадали от войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон отпуска поредната военна помощ за Украйна от 600 млн. долара.

Запитан дали е морално да се доставя оръжие на Украйна папа Франциск каза, че политически това е "морално приемливо" защото "самозащитата не само е законна, но е и проява на любов към своята родина“, предаде REUTERS.

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, която изисква от Русия да прекрати окупацията на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна. При взимането на решението само Русия и Китай са гласували против.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45