Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската армия използва бойни отровни вещества край Херсон

Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, призова председателят на Европейския съвет на ЕС Шарл Мишел, предаде ДПА. Според Мишел, когато постоянният член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, която е осъдена от Общото събрание на ООН, отстраняването на този член трябва да бъде автоматично. За лишаване на Русия от правото на вето призова в ООН и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за създаване на военните администрации в окупираните райони на Луганска и Херсонска област. Целта е провежданите от Русия незаконни референдуми там териториите да останат под администрацията на Киев. Президентът Зеленски призова украинците на окупираните територии да се укриват от насилствена мобилизация в руската армия. Ако всички пак мобилизирани бъдат той посъветва украинците да саботират военните заповеди. Заради ниската явка на хората руските окупатори са продължили в съоръженията по домовете на гражданите, за да съберат гласове за така наречените "референдуми", съобщи във Фейсбук Украинският генерален щаб.     
Киев изгони иранския депутат и драстично съкрати състава на иранското посолство в Украйна, заради доставките от Техеран на военните дронове за Русия. Украинското оперативно командване „Юг съобщи, че на 23 септември в боевете край Херсон руски дрон е хвърлил върху украинските позиции граната К-51 с хлорен газ. Военните медици са предприели спешни действия и няма загинали, съобщи УНИАН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30