Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават руските атаки в района на Донецк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сражения съпътстват последния ден на провежданите в окупираните украински територии референдуми. Очаква се Москва да обяви резултатите още на 27 септември и до първи октомври Държавната Дума формално да обяви анексията на окупираните райони, съобщи Институтът за изследване на войната - ISW.

С цената на много жертви руските части продължават упорито да атакуват украинската отбрана в Донецка област. На другите участъци по 1000 километрловия фронт украинската армия опитва да води настъпление, обяви украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр.

Украинският президент Володимир Зеленски също подчерта, че се водят тежки сражения в района на Донецк и каза, че руското настъпление там ще влезе във военната история като пример за най-циничното жертване на войници. Според Зеленски обявената в Русия мобилизация "е опит да се осигури постоянен поток от пушечно месо“ за руските командири.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужний е поставен на корицата на британското издание The Time, заради своя принос в украинската отбрана. Пред изданието той заявява, че внимателно е изучавал всичко написано от началника на руския генерален щаб Валери Герасимов. Ген. Герасимов лично ръководеше през 2014 г. окупацията на Крим и е създателят на руската доктрина за нелинейна, хибридна война.

Пред БНР политологът доц. Огнян Минчев коментира, че не може да става въпрос за влизане на България или друга страна от НАТО в руско-украинския конфликт.

"Никой не застрашава България да се включи във войната. Това са пропагандни формули на хора, които са дълбоко зависими корупционно, идеологически и политически от руската "пета колона" в България и от интересите на Кремъл. Цялата политика на западния съюз досега е насочена към създаване на предпоставки за помощ на Украйна, за да може тя да се справи с руската агресия. За да не се налага намеса на сили на Атлантическия съюз, което би превърнало войната във война между Русия и НАТО", каза Огнянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40