Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над една четвърт от трафика в интернет е злонамерен

Снимка: архив

От целия интернет трафик в страната ни общо 26% е злонамерен бот трафик, генериран от програми, съобщи БТА като цитира данни на Министерството на електронното управление. Според тях 80% от всички докладвани онлайн инциденти са от типа фишинг атаки, използващи прикрити имейли, директни съобщения или уебсайтове, които имитират действителни такива и имат за цел да извлекат лична информация и достъп до важни акаунти на своите жертви. 

От данните става ясно, че общо 57% от всички организации са подложени на ежедневни и ежеседмични опити за фишинг атаки. Броят на сигналите за нарушения в българското интернет пространство, обработени от Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (CERT), са 657 за юни, 272 за юли и 249 за август т.г. Регистрираните на сайта им за същите месеци са съответно 120, 145 и 155, а засегнатите IP адреси в сигналите са 10 382 за юни, 14634 за юли и 14298 за август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45