Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво гласуват българите в Румъния?

Снимка: личен архив

Сънародниците ни в Румъния също гласуват за парламентарни избори в днешния неделен ден. В северната ни съседка има една единствена изборна секция. Тя се намира в Посолството ни в Букурещ. Гласува се без машини, с хартиени бюлетини и се очаква своя глас да упражняват около 200 наши сънародници, научаваме от пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

В ранните часове на изборния ден той разговаря с първите подранили избиратели, които се изправиха пред урните. Какво ги мотивира да гласуват ?

"Много държа България да остане в Европа, в ЕС и да имаме едно европейско бъдеще", казва сънародничка, която е пътувала от Клуж-Напока с нощен влак, за да може тази сутрин да гласува в Букурещ.

"Мен ме мотивира винаги да гласувам, защото смятам, че и негласуването е един вот, затова предпочитам да го упражня информирано. Радвам се, че тази година имах повече време да се запозная с политическите партии и да дойдем. Искам България да бъде правова държава, да видим реални промени в правосъдието, в здравната система най-вече, защото имаме родители, които са в България и не изключваме възможността да се върнем. Аз имам дъщеря на 13 години, която учи български в Румъния, продължаваме да сме свързани с България и искаме тя да бъде демократична държава."

Рано сутринта в днешния изборен ден, в секцията на посолството ни в Букурещ гласува и този наш сънародник:

"Няма избори на които да не съм гласувал. Пропътувал съм 250 км на мотор от Констанца, за да гласувам. Какво ме мотивира да гласувам? Това че искам някаква промяна в България да се случи. Румъния ми показва, че нещата могат да се случват по друг начин, по-добър. Иначе работя за българска компания в Констанца от 7 месеца. Очаква се още да работя няколко месеца, след което не знам къде ще отида."

Репортаж на пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев
Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56