Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Англия гласуват масово, голяма е надеждата за по-добро бъдеще в България

Снимка: архив

Още помним дългите опашки, които се извиха в английската столица по време на първите за миналата година парламентарни избори. Подобна активност се наблюдава и днес там, тъй като има и много българи, които за пръв път са се отправили към изборните секции и не са попълнили предварително заявление за гласуване, което така или иначе вече не е задължително. Българската диаспора в Англия е сред най-големите в Европа и желанието на хората да участват активно в процесите, които се случват в момента в България остава голямо. Организацията и провеждането на изборите се прави основно от емигранти, които на доброволни начала наемат зали за изборите и приемат гласоподавателите до края на изборния ден.

Сред най-посещаваните и за днешния вот е секцията в Хемел-Хемпстед, град на 40-тина километра от Лондон, в който живеят стотици българи. Тя е разположена в хотел, а новото е, че за първи път тук се гласува с машина. По разказа на членове на избирателната комисия, интересът към изборите расте от началото на деня и дори около обед пред секцията се е извила неголяма опашка.

Машинният вот улеснява и ускорява работата – казват Красимира Николова и Мирослав Иванов, които миналата година са били екип в същата секция и сега са се съгласили с удоволствие да организират пак изборите:

"Миналата година нашата секция постави своеобразен рекорд в областта, защото тук гласуваха 330 човека, при положение че имаше предварително само 59 регистрирани – казва ни Красимира Николова. – Затова тази година ни беше доставена машина. Пристигна човек от фирмата, която обслужва устройството, всичко е наред и избирателите се справят лесно с машинното гласуване. До обед бяха гласували около 110 човека при нас. Доста от хората, които идват днес, са били и на предишните избори в секцията. За новите хора сме сложили указателна табела, всички са в добро настроение, спокойно протичат изборите и дано така да бъде до края деня. Иначе аз, а и повечето българи мисля, гласуват за една по-добра България. Това се вижда от тази активност днес, всички идват с голяма надежда, дано не останат за пореден път излъгани. Аз искам някой ден да се прибера в тази България, която съм оставила, даже и по-добра, но това зависи пак от активността на хората."

"Причината да сме отново в изборния ден отрано в секцията са надеждите ни за по-добро бъдеще на България, това ни кара да помагаме в организацията и на тези избори" – казва и Мирослав Иванов. Провалите в управлението след изборите от миналата година не са ни отказали сънародниците ни там, напротив.

"Но дано да не виждаме повече подобни фалове в управлението. Правим всичко, искаме максимално да бъдем полезни за България, очакваме по-добро бъдеще за децата ни. Затова всеки път гласувам. Моят син е в България и ми се иска да не емигрира, а да намери смисъл да остане там. Това ми е най-голямото желание. Ние сме от доста години тук, но винаги се чувстваме чужди, никога няма да сме като у дома си в чужбина. А и камъкът си тежи на мястото – гласи една хубава българска поговорка. Смисълът го разбираш, когато напуснеш България."

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54