Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Една четвърт от избирателите са решили в последния момент за кого да гласуват

Снимка: БГНЕС

На тези избори в сравнение с изборите през ноември 2021 г. по-малко млади хора са отишли до урните, което е намалило гласовете за "Продължаваме промяната". Една четвърт са решили за кого ще гласуват в последния момент, а гласувалите с "Не подкрепям никого" са тройно повече в сравнение с ноемврийските избори, показва изследване на "Галъп интернешънъл болкан".

Новите в парламента - "Български възход", вземат 1/3 от гласовете на "Продължаваме промяната" и още 10 000 гласа от БСП. Други 40 000 гласа от "Продължаваме промяната" отиват към "Възраждане", които удвояват резултата си в сравнение с предишните избори. Според Първан Симеонов от "Галъп" профилът на гласувалите за "Възраждане" не е, както се очаква, радикален, а протестен, затова е шарен.

"Продължаваме промяната" са първи в София с 26% срещу 22% за ГЕРБ. Двете партии си разделят поравно и гласовете на висшистите - по около 24%.

Според Симеонов, ако политическите сили в парламента не намерят компромисна формула за кабинет, ще бъдат наказани от избирателите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28