Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия забранява трафика през своята територия на превозвачи от "неприятелски страни"

Снимка: Pexels

От 10 октомври Русия спира през своята територия товарния трафик на компании, регистрирани в "неприятелски страни". Забраната засяга превозвачите от ЕС, Великобритания, Норвегия и Украйна. Димитър Димитров от Камарата на автопревозвачите обясни пред БНР, че на шофьорите се дава 7-дневен срок в посочени логистични бази да снемат или разтоварят своя товар. Отделно във вътрешността на Русия ще може да се движат коли с товари от специален списък, за който руската страна е сметнала, че има необходимост. Според Димитров санкцията засяга българския бизнес и автопревозвачи, като облагодетелства конкурентите от Сърбия и Молдова.
Москва обяви, че е възстановено автомобилното движение в едно платно и изцяло по железопътната линия на атакувания в събота Кримски мост над Керченския пролив. 
Най-вероятно руският лидер Владимир Путин е изгубил контрол над своите специални служби. Напълно е възможно взривяването на Кримския мост да е дело на руските силови структури, които се противопоставят една на друга, коментира украинският президентски съветник Михаил Подоляк, предава УНИАН.
Украинските сили участват в много тежки боеве близо до стратегическия град Бахмут в Донбас, обяви украинският президент Володимир Зеленски. Руската армия упорито се опитва да превземе Бахмут, където минава основният път за градовете Славянск и Краматорск.
В нощта на 9 октомври руски самолети са обстреляли с ракети украинския град Запорожие. Според секретаря на градския съвет Анатолий Куртев открити са телата на 17 загинали, сред десетките ранени има и 6 деца. Поразени са 5 частни къщи и няколко многоетажни жилищни сгради, сред които и училище.
Германия ще изпрати нова военна помощ за Украйна, като системи за противовъздушно отбрана IRIS-T и 100 танка от Гърция и Словакия, обяви в Литва немският министър на отбраната Кристин Ламбрехт, съобщи CNN. Освен това Германия ще сформира нова бронепехотна бригада, която при нужда може бързо да бъде прехвърлена в Литва, допълни Ламбрехт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22