Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За месец над 100 000 украинци са напуснали България

Снимка: БГНЕС

Над 100 000 украински бежанци са напуснали България от 5 септември до 5 октомври, пише в доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Масовото заминаване се дължи на нарастващата несигурност при настаняването в правителствени бази и хотели, твърди международната организация. Мярката за настаняване на украинците беше удължена до 31 октомври. По нея са настанени 12 000 души. 
Сред другите мотиви на украинците да напуснат страната е, че живеещите под наем не могат да си позволят повече да плащат. Посочва се, че остават хора от най-уязвимите групи, нуждаещи се от материална и финансова подкрепа, за да преживеят студените месеци. Голяма част от заминаващите се връщат в Украйна, малък е делът на прехвърлящите се в други западни държави. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41