Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Г-7 ще заседава извънредно за нови санкции срещу Русия

Киев, 10 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна не може да бъде сплашена с ракетни удари, заяви във вечерното си телевизионно обръщение президентът Володимир Зеленски по повод масираните въздушни атаки срещу цялата страна. При ударите загинаха 19 души, а над 105 бяха ранени. В нощта срещу вторник Русия отново е атакувала с ирански дронове камикадзе Запорожка област и топлоелектрпоцентрала във Виницка област.

От военна гледна точка Русия не е постигнала нищо с ракетните удари, коментира съветникът на украинският президент Алексей Арестович. Атаката струва около 300 млн. долара, но щетите ще бъдат възстантовени след известно време или вече са възстановени и всичко това се прави, за да се задоволи кръга от военнолюбци около Путин, а за света става ясно, че няма с кого да преговаряме в Москва. Атаката само ще усили военната помощ за Украйна, допълни Арестович.

В телефонен разговор със Зеленски президентът на САЩ Джо Байдън осъди руските ракетните удари и обеща да продължи да предоставя на Украйна необходимата за нейната защита подкрепа, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.Той също така е подчертал постоянния ангажимент на САЩ заедно със съюзниците и партньорите да продължат да налагат санкции срещу Русия и да държат Русия отговорна за нейните „военни престъпления и зверства“.


Еврокомисията работи по предоставянето през следващата бюджетна година на Украйна на помощ от около 1,5 млрд евро месечно, съобщи изданието “Politico“, "Предоставянето на краткосрочни облекчения в рамките на макрофинансовата помощ за Украйна досега се извършваше ad hoc", е заявил финансовият комисар на ЕС Йоханес Хан.

Байдън заедно с останалите лидери на Г-7 ще проведат на 11 октомври видеоконферентна среща за обсъждане на "непоколебимия си ангажимент в подкрепа на Украйна", съобщи Белият дом. В срещата ще участва и украинският президент Зеленски. След форума е свикана и извънредна среща на групата „Рамщайн“ на страните оказващи военна помощ на Украйна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ, че пречат на мирното решаване на конфликта в Украйна, защото искат стратегическото поражение на Русия, докато Москва била готова на преговори, но при изпълнението на нейните условия към Украйна, предаде REUTERS.САЩ и техните съюзници се доближиха до червената линия, продължавайки да “помпат“ Киев с оръжие, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35