Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати в София излизат на футболния терен в името на мира и антирасизма

Футболът като дипломатическо средство за мир

Турнирът "Лигата на посланиците" ще се проведе тази неделя след двугодишно прекъсване

Снимка: архив

Дружеството за ООН в България е една от най-старите неправителствени организации в страната ни. Създадено е през 1948 г., за да подпомогне присъединяването на България към международната организация. Вече двайсет години към Дружеството съществува Младежка секция, която координира дейностите, насочени към хората от 18 до 30-годишна възраст. В нея членуват студенти от цялата страна, които припознават като свои ценностите и идеите на ООН. Именно тези млади и активни хора днес застават зад организацията на футболният турнир "Лига на посланиците" в София. Събитието ще се случи за седма година на терена на Националната футболна база „Бояна“ тази неделя, 16 октомври, и ще бъде под мотото "Спри расизма. Създай мир".

"Целта му е да се съберат на едно място представители на всички дипломатически мисии в България – разказа за Радио България Кирил Нинов от Младежката секция на Дружеството за ООН в България. – Те ще играят серия мачове във футболен турнир на малки врати. Събитието е съпроводено от благотворителна кауза, като тази година тя е свързана със серия от инициативи под надслов „Училище по права на човека". Желанието ни е повече хора да бъдат запознати със своите права. Разбира се, проявата има развлекателен и конкурентен характер. Вярваме, че ще наподобим световните спортни форуми и ще дадем възможност да се проведат международни геополитически разговори и да се случи политически диалог в неформална обстановка.“

До момента потвърждение за участие в първенството има от посолствата на Грузия, Иран и Турция, както и от Студентската асоциация за изследване на международните отношения. Специална покана е отправена и към Министерство на външните работи на България и към Министерството на младежта и спорта, като последните ще имат възможност да съставят и собствен отбор, уточнява Кирил Нинов.

До 8 отбора ще бъдат формирани в неделния ден, а всички отбелязани попадения ще бъдат в името на мира. Тема с особен заряд в днешната геополитическа ситуацията на Стария континент.

"Ние вярваме, че на такива форуми добрият тон и диалог могат да бъдат запазени. Трябва да отбележа, че Руската федерация няма да участва в турнира от съображения, които са свързани с политиката на нашата държава, както и с политиката, провеждана от ООН. В тази връзка те бяха единствените без отправена покана от наша страна."

Спортът обединява. Все още са живи спомените на хиляди българи, преживяли паметното лято на 1994 година и успехите на българските футболисти по време на Световното първенство в САЩ. Немалко са важните световни политически решения, договорени в неформална среда и разговор извън протокола. Дали световният мир е възможен в 21 век? Младият Кирил Нинов е скептичен. 

"Ако ме питате като човек ще ви кажа, че световният мир е една абсолютна утопия, както и комунизмът. Карл Маркс някога го е написал в "Капиталът. Критика на политическата икономия" – това е нещо невъзможно, за което ни е необходимо изключително образовано общество. Така че според мен – казва Нинов,– мирът не е възможен, но има стъпки, които могат да ни приближат максимално до него. Това е една висша крайна цел, която има начини да бъде преследвана и отчасти постигната. Колкото до расизма – омразата е нещо, което е заложено в човека от древни времена и за съжаление е порок, с който много трудно се борим и към момента. Това зависи от самите нас и от това как възпитаваме поколенията след нас, а именно да се научим да съдим за един човек според личните му постъпки и действия, а не според цвета на кожата, етническата, сексуална или политическа ориентация, която има.“

И поглеждайки назад в историята ни, нека не забравяме, че все пак човек е социално животно, както твърди известният американски психолог Елиът Арънсън. За да функционираме нормално, ние имаме нужда от общност и колкото по-голяма, сплотена и здраве е тя, толкова по-добър резултат ще може да получим в мача срещу времето.

Снимки: архив, news.unabg.org


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28