Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати в София излизат на футболния терен в името на мира и антирасизма

Футболът като дипломатическо средство за мир

Турнирът "Лигата на посланиците" ще се проведе тази неделя след двугодишно прекъсване

Снимка: архив

Дружеството за ООН в България е една от най-старите неправителствени организации в страната ни. Създадено е през 1948 г., за да подпомогне присъединяването на България към международната организация. Вече двайсет години към Дружеството съществува Младежка секция, която координира дейностите, насочени към хората от 18 до 30-годишна възраст. В нея членуват студенти от цялата страна, които припознават като свои ценностите и идеите на ООН. Именно тези млади и активни хора днес застават зад организацията на футболният турнир "Лига на посланиците" в София. Събитието ще се случи за седма година на терена на Националната футболна база „Бояна“ тази неделя, 16 октомври, и ще бъде под мотото "Спри расизма. Създай мир".

"Целта му е да се съберат на едно място представители на всички дипломатически мисии в България – разказа за Радио България Кирил Нинов от Младежката секция на Дружеството за ООН в България. – Те ще играят серия мачове във футболен турнир на малки врати. Събитието е съпроводено от благотворителна кауза, като тази година тя е свързана със серия от инициативи под надслов „Училище по права на човека". Желанието ни е повече хора да бъдат запознати със своите права. Разбира се, проявата има развлекателен и конкурентен характер. Вярваме, че ще наподобим световните спортни форуми и ще дадем възможност да се проведат международни геополитически разговори и да се случи политически диалог в неформална обстановка.“

До момента потвърждение за участие в първенството има от посолствата на Грузия, Иран и Турция, както и от Студентската асоциация за изследване на международните отношения. Специална покана е отправена и към Министерство на външните работи на България и към Министерството на младежта и спорта, като последните ще имат възможност да съставят и собствен отбор, уточнява Кирил Нинов.

До 8 отбора ще бъдат формирани в неделния ден, а всички отбелязани попадения ще бъдат в името на мира. Тема с особен заряд в днешната геополитическа ситуацията на Стария континент.

"Ние вярваме, че на такива форуми добрият тон и диалог могат да бъдат запазени. Трябва да отбележа, че Руската федерация няма да участва в турнира от съображения, които са свързани с политиката на нашата държава, както и с политиката, провеждана от ООН. В тази връзка те бяха единствените без отправена покана от наша страна."

Спортът обединява. Все още са живи спомените на хиляди българи, преживяли паметното лято на 1994 година и успехите на българските футболисти по време на Световното първенство в САЩ. Немалко са важните световни политически решения, договорени в неформална среда и разговор извън протокола. Дали световният мир е възможен в 21 век? Младият Кирил Нинов е скептичен. 

"Ако ме питате като човек ще ви кажа, че световният мир е една абсолютна утопия, както и комунизмът. Карл Маркс някога го е написал в "Капиталът. Критика на политическата икономия" – това е нещо невъзможно, за което ни е необходимо изключително образовано общество. Така че според мен – казва Нинов,– мирът не е възможен, но има стъпки, които могат да ни приближат максимално до него. Това е една висша крайна цел, която има начини да бъде преследвана и отчасти постигната. Колкото до расизма – омразата е нещо, което е заложено в човека от древни времена и за съжаление е порок, с който много трудно се борим и към момента. Това зависи от самите нас и от това как възпитаваме поколенията след нас, а именно да се научим да съдим за един човек според личните му постъпки и действия, а не според цвета на кожата, етническата, сексуална или политическа ориентация, която има.“

И поглеждайки назад в историята ни, нека не забравяме, че все пак човек е социално животно, както твърди известният американски психолог Елиът Арънсън. За да функционираме нормално, ние имаме нужда от общност и колкото по-голяма, сплотена и здраве е тя, толкова по-добър резултат ще може да получим в мача срещу времето.

Снимки: архив, news.unabg.org


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45
Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04