Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър: Проверката на България за Шенген е преминала успешно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера приключи вторият ден от двудневната проверка в България на представители на ЕК за готовността ни за Шенген. Официален отзив от проверката не е даден, не се очаква да бъде даден такъв, каза на брифинг външният министър Николай Милков. По думите му по оценка на проверяваните, проверката е приключила успешно. Докладът на базата на проверката ще бъде обсъден на експертно ниво на 26 октомври.
Ако становищата са положителни, на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 декември би следвало да може да бъде прието решение, каза Милков. По думите му, сега на МВнР му предстои да направи "спешни совалки", да положи лобистки усилия на различни нива, за да се гарантира положително решение през декември. Той каза още, че предстои на следващата сесия на ЕП между 17 и 20 октомври да се приеме резолюция за членството на България и Румъния в Шенген.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30