Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на здравеопазването в балканските държави е изключително високо

Снимка: presscenter@mh.government.bg

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Тя ще работи на ротационен принцип, като е възможно да има повече от едно заседание годишно и всяка година ще се заседава в различна държава на Балканския полуостров. По време на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика" в Сандански, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев обяви, че лигата ще бъде основана през месец март 2023 г., като ще бъдат поканени и други държави от региона, които да се включат в нея. Чрез Балканската медицинска лига ще се надгради програмата за специализанти, създадена от Столичната лекарска колегия. Тя работи от години и до този момент  по нея са специализирали млади лекари във водещи клиники в Швейцария, Франция и Испания. По думите на д-р Меджидиев, идеята е да се обменят кадри и да се отворят вратите за специализации на млади лекари не само в Западна Европа, а и на Балканите. „Нивото на здравеопазването в балканските държави е изключително високо – подчерта министърът. – Най-ценното е, че лекарите на място, които обучават нашите специалисти, оценяват изключително много техния опит и знания, а ние обикновено ги подценяваме в България“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда ,3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55