Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват 150 души за хакерската атака на сайтовете на държавни институции

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще поиска екстрадиция на руския гражданин, за когото се предполага, че стои зад извършената в събота кибератака срещу сайтовете на 14 български държавни институции, съобщи пред БНР Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура. Ако обаче руските власти не изпълнят искането, разследването срещу заподозрения ще бъде водено задочно. 

В момента обвинителите заедно с партньорските служби проверяват около 150 души за съпричастност към хакерската атака. Предстои да бъде отправена молба за правна помощ и към няколко държави заради международния елемент на разследването.  

Експерти на Националната следствена служба вече установиха като първи източник на атаката руския район Магнитогорск.

Според Десислава Петрова деянието е станало чрез стотици заразени компютри, които може да са били разположени в различни точки по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55