Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава кризата с избора на парламентарен председател

| обновено на 20.10.22 в 18:02
Снимка: БГНЕС

Втори ден народните представители не могат да се споразумеят кой да оглави новия парламент. Спечелилата изборите коалиция ГЕРБ-СДС и бившите управляващи от “Продължаваме промяната” оттеглиха своите кандидатури, но до споразумение така и не се стигна, след като на поканата за лидерска среща от страна на ПП не се яви никой.

На поканата за лидерска среща от страна на ПП не се яви никой.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова излезе с позиция, че е най-важно денят да завърши с избор на председател на Народното събрание. “По този начин ще деблокираме държавата и ще може да заработим нормално като институции”, коментира тя. Според вицепрезидента с действията си в парламента политическите формации са изпарили думите си по време на предизборната кампания.

В крайна сметка депутатите така и не успяха да изберат председател на Народното събрание. В поредното гласуване се състезаваха три кандидатури – на Йордан Цонев от ДПС, на Кристиан Вигенин от “БСП за България” и на Цвета Рангелова от “Възраждане”, но нито една от тях не успя да събере необходимия брой гласове. Преди вота почетният председател на Народното събрание Вежди Рашидов оттегли номинацията си. Утре депутатите ще направят нов опит да изберат парламентарен председател.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15