Обикновено есента е най-подходящият сезон за консервирането на зеленчуци за зимата. Именно тогава те са в изобилие и цените им са най-поносими. В България традицията за приготвяне на зимнина е особено популярна сега, когато несигурността и предупрежденията за тежка зима валят отвсякъде. А и българинът никак не обича изненадите и винаги гледа да задели по нещичко за черни дни. Още от края на септември цените на червените чушки и камбите тръгнаха нагоре, доматите за консерва, които миналата година не надвишаваха лев, сега са поскъпнали двойно. Готовите консерви, които успешно се доближават до любимата домашна продукция, също стават все по-недостъпни за средностатистическо семейство, което едвам покрива разходите за домакинството.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), индексът на тържищните цени се повишил с 31 % на годишна база, но това не отказва хората да правят зимнина, макар и по-малко от обикновеното. И ако допреди години туршиите се правеха по семейни рецепти, за да разнообразят зимната трапеза, то сега те са средство за оцеляване в икономическия и политически хаос в България.
Столичани, които през последните години се радваха на изобилието, предлагано на фермерските пазари от предприемчиви производители, сега също запретват ръкави, за да приготвят някоя друга консерва за зимата.
Сред най-предпочитаните есенни специалитети са печените червени чушки и капии, лютите чушлета и, разбира се, царската туршия. Последната, с хрупкавите моркови, камби, целина и карфиол, съчетава цяла гама от пробиотици, пребиотици и витамини – сигурна защита срещу "модерните" напоследък щамове. Туршиите се приготвят най-икономично, по отношение на електроенергията.
По-трудоемките зеленчукови изкушения като лютеницата, стават все по-нерентабилни за домашното производство, освен ако не се приготвят на дърва в старата печка на село.
От друга страна, заради целогодишното изобилие от плодове и зеленчуци, на българската трапеза все по често присъстват свежите салати, затова и домакините правят зимнина в по-малки количества. Тази година обаче около 80 - 90% от родните производители на оранжерийни зеленчуци не са засадили зимната си продукция. Като причина за това те посочват поскъпването на газта, пелетите и електричеството, които са се увеличили от три до четири пъти и не е сигурно дали няма да продължат да се повишават. За да избегнат евентуални фалити и похабяване на продукцията, производителите този път са предпочели да не рискуват.
А българинът, който постепенно забравя вкуса на родните зеленчуци, ще бъде принуден, естествено ако средствата му позволяват, да купува домати от Турция и Гърция, а от Сърбия и Македония аналога на домашно приготвената лютеница.
Снимки: БГНЕС, БНР- архив
Протестите у нас в подкрепа на кмета на Варна Благомир Коцев продължават. Тази вечер от Варна те се пренасят и в София и четири други европейски града - Берлин, Мюнхен, Брюксел и Лондон. Навсякъде протестните акции ще се проведат от 18,30 ч...
Микеле Санторелли, който от 30 години живее и развива бизнес в България, е предложен на днешното заседание на правителството за удостояване с ордена "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за неговите заслуги в областта на образованието и културата...
Официален прием в посолството на България в Париж отбеляза закриването на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО. Сред присъстващите бяха председателят на сесията проф. Николай Ненов, директорът на Центъра за световно наследство..
Сцената ги събира, този път в България, мястото е старопрестолната столица Велико Търново. Там си дават среща фолклорните състави, които пазят и..
Нова тенденция при фалшивите пари – най-много неистински банкноти вече има при купюрите от 100 лева с лика на Алеко Константинов, за разлика отпреди..
Най-големият международен граничен събор на Балканите в прохода "Кадъ Боаз" отново събра хиляди българи и сърби. Границата беше отворена в..