Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Опасност от ново миграционно цунами, ако Русия продължи атаките срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отново е нанесла удари по енергийната инфраструктура на Украйна. Според президента Володимир Зеленски атаките са били в много широк мащаб и над милион и половина абонати на електроразпределителните дружества са останали без ток, а почти една трета от електроцентралите и други съоръжения за производство на енергия са унищожени. При последните атаки е бил засегнат Черкаският район, отстоящ югоизточно от Киев, както и град Хмелницки на запад. Въздушни удари и прекъсвания на захранването е имало също от Одеса на юг до Ровно и Луцк на северозапад. “Повечето от руските ракети и дронове са били свалени и подобни удари няма да спрат украинското военно настъпление”, категоричен беше украинският президент.

Ако Русия продължи да атакува гражданската инфраструктура на Украйна, това ще предизвика ново миграционно цунами, предупреди украинският премиер Денис Шмигал. “Русия иска да вкара Украйна в студена зима, в която хората могат буквално да замръзнат до смърт. Това може да доведе до планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война”, заявява той в интервю за “Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг”.

Денис Шмигал ще участва утре в германско-украински икономически форум в Берлин и ще се срещне с канцлера Олаф Шолц. По този повод той призова Германия да достави нови боеприпаси на Украйна буквално в следващите дни, за да може да отблъсне руските въздушни удари. Необходими са също заглушаващи сигнали трансмитери за противодействие срещу дроновете камикадзе, които Русия използва всеки ден срещу Украйна. По думите на премиера, щетите от руските атаки до момента възлизат на над 750 млрд. долара. В същото време има замразени руски активи на стойност 300-500 млрд. долара.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор...

публикувано на 14.06.24 в 15:42