Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Спорове около проектите за предоставяне на оръжие за Украйна

Снимка: Ани Петрова

Проекторешения на "Демократична България" и ГЕРБ за предоставяне на военна помощ за Украйна, внесени в парламента, разпалиха разгорещени политически дебати. Те бяха обсъдени днес на председателски съвет в Народното събрание. Според дискутиращите темата трябва да бъде разгледана в две парламентарни комисии – военната и външната, след като такива бъдат създадени.

Президентът Румен Радев предупреди, че отнемането на въоръжение от Българската армия, без да е попълнено с ново, ще понижи способностите ѝ на фона на войната и напрежението на Балканите. Според него такъв тип решение ще ни доближи до въвличане в конфликта. "Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и някога изобщо тези хора ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам", каза Радев.

Според ГЕРБ и "Демократична България", изпращайки оръжие на Киев, България може да се сдобие с по-модерно такова от НАТО.

"Този, който иска да бъдем неутрални спрямо действията на всички съюзи, в които участваме – ЕС и НАТО, който през цялото време аргументира, че ние не трябва да подкрепяме санкциите, не трябва да подкрепяме усилията на Украйна, всъщност работи за вариант, в който Русия надделява", каза Христо Иванов от "Демократична България".

От ДПС и "Продължаваме промяната" също са съгласни с идеята за осигурява на военна помощ за Украйна. "Със сигурност няма опасност за държавата от такъв тип решение. Почти всички европейски държави вече имат такива решения", каза Андрей Гюров от ПП.

Стефан Янев от "Български възход" заяви, че политическата му сила е за изнасяне на оръжия за Украйна като бизнес и би подкрепила подобно решение, ако то е обвързано с модернизация на отбранителните способности на България.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че левицата няма да подкрепи военна помощ за Украйна. "Ние смятаме, че даването на оръжие на Украйна би въвлякло България във военния конфликт и ще гласуваме против по всички предложения", каза Нинова и подчерта, че левицата е за решаване на конфликта по дипломатичен път.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Как българин от Врачанско може да се окаже най-дълго живелият човек на земята

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията – наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните и фамилни връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като хора – в това е убеден гл. ас. Росен Гацин от Института по..

публикувано на 24.09.24 в 10:05
Даровете на есента

Есента подарява още един топъл и слънчев ден

Във вторник  ще е слънчево. От запад облачността, отначало висока, привечер и средна, ще нараства. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 8°. Максималните ще са от 25 до 30°, в столицата ще е 25°.  По Черноморието  ще е слънчево..

публикувано на 23.09.24 в 17:31

Президентът е на работно посещение в САЩ, ще говори пред ООН

Лидери от над 130 държави се събират в централата на ООН в Ню Йорк, за 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Мотото тази година е: "Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото..

публикувано на 23.09.24 в 17:27