Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин е първа спирка в задгранично минитурне на Васил Спасов трио

Джазмените ще зарадват също публиката в София и Париж

Снимка: БКИ – Берлин

Музикален празник предстои на 27 октомври в залата на Българския културен институт в Берлин. Тогава е втората вечер от представянето на Васил Спасов трио в германската столица. Програмата е съставена изцяло от авторски пиеси на лидера на формацията – известен джаз пианист и композитор, с множество участия в престижни фестивали и концерти в САЩ, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Австрия, Германия, Кувейт, Китай и др.

Васил Спасов
"Поканата за концерта получихме отдавна и затова много се радваме, че най-после ще можем да го осъществим" – сподели Васил Спасов пред Радио България. От него научихме и още подробности за изявите в Берлин:  

ˮИмаме две участия там, едното (на 26.10) е в клуба b-flat (произнася се „би флат“, означава си бемол), който е много известен. Ще открием джем сешъна с авторска програма, която ще включва и пиеси от нашия известен барабанист проф. Христо Йоцов – едно от най-популярните имена в този жанр у нас. Ще свирим заедно със саксофониста Владимир Кърпаров, който от години живее в Берлин и развива голяма дейност там. С него се познаваме отдавна и сме свирили в най-различни проекти. Басистът в групата е Михаил Иванов, за когото мога да кажа, че е сред най-обичаните млади изпълнители в България. Следващата вечер (27.10) е концертът ни в Българския културен институт. За няколко пиеси към триото ще се присъедини и Владимир Кърпаров, като изненада за публиката. Веднага след това, на 28 октомври, почитателите ни в България ще имат възможност да чуят същата програма на концерта ни в столичния клуб "Портрет"."

"Много се радвам, че Радио България отразява концертите. Още повече се радвам, че ще имам възможност да свиря с тези прекрасни музиканти и приятели. В b-flat ще свирим с Васко, Христо и Робин Драганич – хърватин от Канада, който десетилетия живее в Берлин" – сподели емоционално Владимир Кърпаров.

Музикантите се подготвят и за още едно гостуване в чужбина:

"Около две седмици по-късно сме в Париж, този път с барабаниста Атанас Попов, с когото най-често сме на сцената – разказва Васил Спасов. – Ще свирим в Корейския културен институт във френската столица – една хубава зала с чудесни възможности за музициране. Много ще се радваме да се срещнем с публиката и в Берлин, и в Париж. Част от нея ще бъдат представители на българските общности там и със сигурност ще се радват да чуят нещо, което идва от България. Тези срещи винаги са много вълнуващи за нас."

Снимки: Български културен институт – Берлин

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15