Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е на посещение в Молдова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде на посещение в Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата ще премине в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова.

Сред темите за разговор ще са задълбочаване на търговските и икономическите отношения между двете страни, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника "Шипка" в молдовската столица.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00