Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-възрастният българин в Бразилия не е забравил родния си език и отказва бразилско гражданство

Цветан Апостолов с Нина Григорова и Даниел Методиев
Снимка: личен архив

Той се казва Цветан Апостолов и е роден през 1925 година в пернишкото село Лобош. 97-годишният българин живее в къща в Бело Оризонте, който е шестият по големина бразилски град с 2,7 млн. население. "Дядо Цветан е най-възрастният българин в страната, доколкото знам", разказва нашият сънародник от Бразилия Даниел Методиев пред БТА. Наскоро той посетил дядо Цветан и разговарял с него.

Оказало се, че през всичките тези години Цветан от Лобош не е забравил да говори български език. Той с охота разказал за братята си, за родния край, за следването си в Софийския университет.

Цветан Апостолов бил на 26 години, когато през 1951 емигрира в Бразилия. В началото живее и работи в Рио де Жанейро като електроинженер в щата Байя (откъдето е и втората му съпруга, Флавия). Впоследствие се премества и установява за постоянно в Бело Оризонте. До пенсионирането си Цветан работи в енергийния холдинг на бразилския щат Минаш Жерайс.

"И за всичките тези години дядо Цветан не е искал да приеме бразилско гражданство. Обича да казва, че е българин и българин ще си остане. И като такъв, редно е да има само едно гражданство – българско", разказва Даниел Методиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20