Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова се срещна със студенти от Лектората по български език в Загреб

Снимка: Пресцентър на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе венец на паметника на Иван Вазов в Загреб. Тя участва в церемония по представяне на 30-те рози, подарени от Посолството на България на град Загреб по повод 30 години дипломатически отношения. На събитието присъства и ръководството на българското неделно училище в Загреб, чийто патрон е Иван Вазов.

“В навечерието на този голям български празник, 1 ноември (Деня на народните будители - б.ред.), няма нищо по хубаво той да бъде отбелязан покрай един такъв паметник”, каза кметът на Загреб Томислав Томашевич, който също положи венец пред паметника на Вазов, предаде БТА.

Малко по-късно вицепрезидентът Илияна Йотова посети и Загребския университет, където се срещна със студенти от Лектората по български език. От ръководството на Загребския университет поискаха повече преподаватели по български език. Вицепрезидентът Йотова подари на Загребския университет книги от български автори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05