Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При драконовски мерки за сигурност в Благоевград откриха Македонски клуб

Македонски културен клуб в Благоевград
Снимка: БГНЕС

В Благоевград официално беше открит т.нар. Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" - частна инициатива, на която присъстваха опозиционни политически лидери и Миле Бошняковски - началник на кабинета на президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Час по-рано ВМРО обяви протест срещу откриването на клуба пред местния паметник на Гоце Делчев. Протестиращите посрещнаха македонската група, която се беше отправила към центъра на града, за да положи цветя пред паметника на Гоце Делчев, и не я допуснаха, след което тя положи цветята си на площада.
Пред медиите Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви: "Тук сме, за да подкрепим отварянето на новия клуб. Трябва да се зачита правото на самоопределение. Затова сме тук, за да подкрепим нашите македонци в България". На забележката, че в Договора за добросъседство е постигнато съгласие, че македонско малцинство в България няма, лидерът на консервативната партия "Интегра" Люпчо Ристовски отговори, че трябва да се направи редакция на този документ. Жителите на областния град смятат, че откриването на клуба е откровена провокация, предаде от Благоевград кореспондентката ни Кети Тренчева.
По време на събитието централната част на града беше блокирана от полиция с цел недопускане на провокации. Лично министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ръководи акцията по охрана на обществения ред. Полицията не допусна да се стигне до безредици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25