Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред топ дестинациите за дентален туризъм

Гости от ЕС, Великобритания и Канада са най-честите потребители на този вид услуги у нас

Снимка: pixabay

Високите разходи за стоматологични услуги и ограничените застрахователни покрития са причина хората да се обръщат към т.нар. дентален туризъм, при който успешно съчетават ваканцията си в чужбина с бюджетно лечение на зъбите. През 2022 г. глобалният пазар на дентален туризъм ще достигне 6,7 млн. щ. д., като се очаква 13,6 % световен ръст на продажбите на тази услуга, съобщава американската организация Future Market Insights (FMI).

България е сред търсените дестинации за такъв тип туризъм заради висококвалифицираните лекари, модерното оборудване и чудесната туристическа база. Но не само. По неофициални данни годишно между 10 и 20 хиляди чужди граждани пристигат в страната по линия на денталния туризъм. Наред с тях през отпускарския сезон стоматологичните ни клиники едва смогват да се справят с наплива на живеещи зад граница българи, които съчетават ваканцията си в родината с лечение на зъбите, защото тук им излиза много по-евтино. Именно ниските цени са причината всички те да изберат България, научаваме от Димитър Димитров, собственик на една от най-старите компании за дентален туризъм у нас.

“България вече е една от топ дестинациите на картата на този тип медицински туризъм. Избират ни по няколко причини. На първо място, това е бюджетът. Тук стоматологичните процедури са доста по-евтини от държави като Великобритания, например. Освен това, услугите ни са на много високо ниво. Ние работим с материали с немско и американско качество и се стараем да сме конкурентни на останалите европейски дестинации за дентален туризъм. Затова имаме пациенти както от ЕС, така и извън Европа. Ще ви дам пример. Във Великобритания цената на имплант е в рамките на около 2 хил. паунда, а в България това ще ви струва е между 1000-1200 лв. Така че пакетът, включващ настаняване в хотел със самолетен билет, екскурзия и денталното лечение е с многократно по-ниска цена от други държави“ – казва Димитър Димитров.


Половината от пациентите, пътуващи от ЕС, се възползват от частичните покрития на здравните каси в техните страни. “Ние приготвяме нужната им медицинска документация, за да може част от разходите да бъдат възстановени от Здравните им осигуровки“ – казва Димитър Димитров. Всеки месец в компанията му постъпват около 5 хиляди запитвания от чужбина, а годишният ѝ оборот е между 60 и 100 хиляди лева.

Освен за лечение, хората пристигат и за чисто естетически процедури – избелване на зъби, почистване на зъбен камък, поставяне на протези и пр. Как протича медицинската ваканция на един пациент в България?

“Процедурата е следната – посреща се на летището, настанява се в хотел или в клиника, в зависимост от ситуацията, извършва се или се стартира манипулация. След това, пациентите имат свободно време, което е организирано по строго индивидуална програма. Те обикалят България, като най-често посещават Мелник и Рилския манастир, които са предпочитани от любителите на културния туризъм. Много от тях искат да опознаят по-подробно София. За целта имаме партньорства с туристически агенции, които им осигуряват гидове“, казва Димитър Димитров.

Стоматологични клиники, специализирани в обслужването на чужди граждани по линия на денталния туризъм, има из цяла България, но най-вече в София и на Черноморието, където ври и кипи през активния туристически сезон. Гости от ЕС, Великобритания и Канада са най-честите потребители на този вид услуги у нас. 

Снимки: Pixabay, Alldental.bg

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31